Wat is BDSM - beginnershandleiding

BDSM, S&M, sadomasochisme, er zijn veel termen voor de ‘donkere kant’ van seks. We leggen je alles uit wat je als BDSM-beginner moet weten over het plezier van het spelen met onderdanigheid en dominantie.
Sinds het sensationele succes van de seksroman '50 Shades of Grey' liggen alle BDSM-termen op ieders lippen. Maar wat betekent “BDSM” eigenlijk? Wat is een ‘sub’? Wat moet een “schakelaar” zijn en waarom heeft iedereen het over “vanille”? Wij leggen je de belangrijkste termen binnen BDSM uit! En natuurlijk de term BDSM zelf. Ben je een BDSM-beginner en wil je weten wat er precies achter de seksuele praktijk zit en ben je op zoek naar de beste tips? Dan zit je hier precies goed!

Wat betekent bdsm eigenlijk?

BDSM combineert de  drie hoofdgebieden van sadomasochisme, "Bondage/Discipline", "Dominantie/Onderwerping" en "Sadisme/Masochisme". We zullen de verschillende rollen en speltypen nader toelichten.

Slavernij en discipline

Slavernij en discipline staan ​​voor bondage- en educatieve spellen en geven, in tegenstelling tot de andere termen, niet de rollen binnen een spel aan.

Dominantie en onderwerping

Dominantie en onderwerping vertegenwoordigen het psychologische niveau van sadomasochisme. Dit geldt ook voor spelletjes die zijn ontworpen om een ​​ongelijke machtsbalans te creëren. Dit kan voor de duur van een spel zijn, maar kan ook geïntegreerd worden in het dagelijks leven. In zogenaamde 24/7 relaties.

Sadisme en Masochisme

Sadisme en masochisme zijn waarschijnlijk de gebieden die het sterkst door het publiek worden waargenomen. Sadisten ervaren seksueel genot wanneer ze hun partner kwellen. Masochisme is wanneer een persoon seksueel genot of bevrediging ervaart door pijn toe te brengen. Vernedering kan ook plezier teweegbrengen bij een masochist.
Zelfs als de drie gebieden sterk met elkaar vermengen, is het de moeite waard om op een gedifferentieerde manier naar BDSM te kijken. Een masochist is niet noodzakelijkerwijs een onderdanige sub en sommige subs vinden het leuk om slaven te zijn, maar wijzen pijn af. Hetzelfde geldt voor tops. De een doet graag pijn, de ander haalt plezier uit vernedering. Het is belangrijk om te begrijpen, De regels die in de spellen worden vastgelegd, zijn zeer individueel. Het allerbelangrijkste is dat alles wat er gebeurt met wederzijdse instemming gebeurt!

BDSM-woordenlijst voor beginners

BDSM is een hele nieuwe wereld, vooral voor beginners, en roept zeker veel vragen op. Voor bepaalde praktijken gelden hier speciale voorwaarden. Als je je meer wilt verdiepen in de BDSM-wereld, dan moet je deze termen kennen. Wij leggen je de belangrijkste woorden en termen uit de BDSM-wereld uit.

Sadomasochistisch

De term 'sadomasochisme' die vaak in de media wordt gebruikt voor de BDSM-scene, heeft een beruchte en denigrerende klank voor sadomasochisten. BDSM en sadomasochisme zijn politiek correct, en heel weinig sadomasochisten (of SM-ers) hebben iets tegen SM. SM pakt het harder aan, met touwen voor bondage, zwepen en ander seksspeeltjes.
SSC (Safe, Sane & Consensual)
“SSC” is het motto van de BDSM-scene en staat voor “veilig, gezond en consensueel”. Vertaald betekent dit zoiets als “Veilig, met een heldere geest en met wederzijdse instemming” en is bedoeld om BDSM-beoefenaars te beschermen tegen misbruik en fysieke of psychologische schade. Sadomasochisten houden zich aan dit principe en benadrukken dat vrijwilligheid en vertrouwen de fundamentele basis vormen voor het beoefenen van BDSM. Een sadomasochist mag nooit gedwongen worden iets te doen wat hij niet wil doen.

Top, Dom, Dominant, Domme

Top betekent “tip/top” in het Engels en beschrijft de dominante rol in een SM-spel. Een andere term hiervoor is Dom (van dominant). In Duitsland worden vrouwelijke tops vaak Domme of Dommse genoemd.

Bottom, sub, onderdanig

In het jargon van de bdsm is de tegenhanger van de actieve top de sub (onderdanig) of de bottom (onder). In tegenstelling tot wat niet-sadomasochisten vaak aannemen, komt de rolverdeling binnen een SM-spel niet noodzakelijkerwijs overeen met het karakter van de persoon. Onderdanigen zijn niet noodzakelijkerwijs onderdanig en onderdanig in het dagelijks leven, net zoals tops niet altijd bazig en zelfverzekerd zijn. Zelfs binnen een spel hoeft de onderdanige persoon zich niet per se slaafs onderdanig te gedragen.

Schakelaar

Bij BDSM verwijst een schakelaar naar SM-mensen die zich niet slechts aan één rol binden, maar soms een dom en soms een sub zijn. Hoe het ook zij, van een ‘goede top’ wordt vaak verwacht dat hij minstens één keer in de bijrol is geglipt om zo zelf beter te leren ‘toppen’.

Dominatrix

Zodra er in de media over BDSM wordt bericht, komt zij onvermijdelijk aan het woord. De in latex geklede dominatrix van het plaatselijke bordeel. Deze zogenaamde deskundige heeft echter zelden iets met de SM-scene te maken. Dominatrix is ​​de naam voor prostituees die zich specialiseren in SM-georiënteerde dienstverlening. Er wordt niet gesteld dat de met de zweep zwaaiende Lady in de bordeelkelder daadwerkelijk sadomasochistische neigingen vertoont.

Vanille

Als je de onderzoeken mag geloven, is veruit het meest populaire soort ijs het goede oude vanille-ijs. Reden genoeg voor SM-mensen om alle niet-sadomasochisten op een leuke, niet-oordelende manier vanilles (of vanilles) te noemen . De zelfnamen “Chocolade” en “Pistacchio” konden zich echter niet vestigen.

fetisj

Fetisjisme betekend ‘het overbrengen van het seksuele instinct op objecten’. In tegenstelling tot kink is een fetisj per definitie altijd objectgerelateerd. Autofetisj, latexfetisj, voetfetisj, het is er allemaal.

Kink

Een populaire vraag op relevante BDSM-internetforums. "Wat zijn jouw kinkken?" De vraag zou vertaald kunnen worden als: “Waar houd je van?” Kink komt uit het Engels en wordt gebruikt als term voor de betreffende seksuele voorkeur. "Ik loop graag rond in mannenkleding!", "Ik trek graag aan de haren!", "En ik word ronduit lusteloos als mijn top mij gedichten voorleest!". Niet te verwarren met fetisj.

CBT (Cock & Ball Torture)

CBT staat voor “lul- en balmarteling” . Bij deze vorm van BDSM wordt de partner op dit gebied pijn gedaan.

Coming out

Coming out (eruit komen) verwijst naar de twee fasen die een persoon doormaakt op het pad naar zelfkennis. De interne coming-out, waarbij men zich realiseert en accepteert dat men bijvoorbeeld van hetzelfde geslacht houdt, en de externe coming-out, waarbij men zijn seksuele voorkeur aan de mensen om hem heen onthult.
De term uitje is ontleend aan de homoscene en verwijst naar dezelfde twee fasen in de BDSM, de innerlijke coming-out, waarin men zich realiseert dat men van SM-praktijken houdt en dit accepteert, en de externe, sociale coming-out, waarin je bijvoorbeeld aan je ouders bekent dat papa's prinses zich liever laat vernederen door oudere mannen. Nou ja, misschien wil niet iedereen dat doen, maar het is nog steeds aan iedereen om te beslissen wat hij of zij met wie deelt.

Slavernij

Als je van bondage houdt, bedoel je niet het waanzinnig slechte paar handboeien aan de bedstijl, maar eerder het  kunstzinnige vastbinden van je partner met touwen, bondagetape of leren boeien. Bondage is niet voor een tussendoortje. Een fatsoenlijke bondage in Japanse Shibari-stijl kan uren duren.

Spanken

“Spanken” betekent, iemand een klap geven met je hand. Vaak zitten er voorwerpen bij, zoals een bamboestok of een peddel. Slaan kan niet alleen de persoon die geslagen wordt opwinden, maar ook de persoon die het "geweld" gebruikt. Het belangrijkste is dat de persoon die geslagen wordt, het niet erg vindt.

Spel, sessie, spelen

Een spel of sessie verwijst naar de tijdgebonden beoefening van een SM-oefening. In tegenstelling tot het algemene vooroordeel dat sadomasochisten elkaar de hele dag slaan of elkaars laarzen likken, 'spelen' ze meestal maar een beperkte tijd met hun partner.

Veilig woord, stopwoord

Het eens worden over een bindend veilig woord (of codewoord, stopwoord) is een van de veiligheidsmaatregelen die sadomasochisten nemen in de geest van het motto "Safe, Sane & Consensual". Het stopwoord wordt zowel sub als top gebruikt om een ​​spel in noodgevallen onmiddellijk te beëindigen, bijvoorbeeld als een sub naar het toilet moet, een collega van het werk de hoek om komt tijdens een geheim spelletje in het openbaar of een van hen kan het simpelweg niet meer. Een wereldwijd bindend veilig woord is ‘Mayday’. Sommigen zeggen ‘genade’ en anderen geven de voorkeur aan contextvrije stopwoorden zoals ‘slagroomcake’ of ‘Bier’. Niet-verwante stopwoorden zijn logisch omdat ze zeker kunnen worden herkend als een serieus stopwoord in het spel, omdat geen van de betrokken mensen uit opwinding 'macaroni' of iets dergelijks zou stamelen. Als je juist de intensiteit van het spel wilt verminderen, wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde langzame woorden, een code waarmee de sub naar zijn top signaleert dat bijvoorbeeld de stoten te hard zijn.

Tips voor BDSM-beginners

Als je net begint met BDSM en nieuwsgierig bent naar het verkennen van deze wereld, zijn er enkele belangrijke tips die je kunnen helpen een goede start te maken.
Communicatie is de sleutel. Vóór elke BDSM-sessie is het van cruciaal belang om open en eerlijk over uw verlangens, grenzen en zorgen te praten. Duidelijke communicatie schept vertrouwen en zorgt voor een veilige en prettige ervaring.
Veiligheid eerst. Lees meer over veiligheidsmaatregelen en leer de basisprincipes van Safe, Sane and Consensual (SSC) of Risk Aware Consensual Kink (RACK). Zorg ervoor dat je altijd aandacht besteedt aan de fysieke en emotionele veiligheid van alle betrokkenen.
Leer van ervaren BDSM-ers. Zoek naar workshops, seminars of online bronnen om meer te leren over verschillende aspecten van BDSM. Ervaren mensen kunnen waardevol advies geven en u helpen potentiële risico's te minimaliseren.
Begin langzaam. begin met eenvoudige oefeningen en voer dit geleidelijk op. Het is belangrijk dat u zich in uw eigen tempo ontwikkelt en uzelf niet overweldigt. Luister altijd naar je onderbuikgevoel en respecteer je eigen grenzen.
Vergeet de nazorg niet. Na een BDSM-sessie is het belangrijk om tijd te plannen voor de nazorg. Dit omvat onder meer praten over de ervaring, het opwarmen van het lichaam en het tonen van wederzijdse welwillendheid.

Bekijk alle BDSM blogs

paddlepussy
Limburg
Sexdreamers
Friesland
Diertje
West-vlaanderen
Dewiiii
Gelderland
bodienie
Vlaams-Limburg
gag_
Flevoland