Erotische bondage - hoe werkt het?

Wat is bondage?

Letterlijk vertaald betekent de Engelse term bondage onder andere

 • Gebondenheid,
 • slavernij,
 • gebrek aan vrijheid,
 • slavernij,
 • Verplichting.

Als seksuele praktijk is bondage onderdeel van BDSM, wat weer een afkorting is van de termen:

 • Gebondenheid & Discipline,
 • Dominantie en onderwerping,
 • Sadisme en Masochisme.

In de kern gaat bondage over het algemeen over  macht – dominantie en onderwerping, controle en afhankelijkheid, overheersing en eigendom. De sekspartners voeren een rollenspel op waarin de één de onderdanige rol op zich neemt en de ander de dominante rol. Terwijl bijvoorbeeld bij het slaan de onderdanige fysieke pijn wordt toegebracht om zijn genot te vergroten (trefwoord "plezierpijn"), wordt tijdens slavernij zijn bewegingsvrijheid beperkt door beperkingen.
Wat is daar het punt van? Heel eenvoudig: bij de persoon die wordt vastgebonden, wekt de hachelijke situatie die wordt gespeeld gewoonlijk instinctieve angst op, die, omdat deze nauw verband houdt met opwinding, een plezierig effect heeft. Degene die boeit, ervaart op zijn beurt een stroom van macht, wat voor veel mensen ook een behoorlijke opwinding is en dus genieten ze er meestal allebei van.

Bondage, Wie doet zoiets?

In een lelijk, donkergrijs verleden werden bondage en andere vormen van BDSM als pervers beschouwd en zelfs erover praten was taboe. Tegenwoordig, en in ieder geval sinds de succesvolle serie ‘Fifty Shades of Grey’ zijn de meeste mensen opener en nieuwsgieriger naar bondagespellen. Er zijn geen betekenisvolle gegevens die ons vertellen hoe wijdverspreid bondage feitelijk voorkomt in de slaapkamers en sekskamers van onze wereld (sommige onderzoeken zeggen vijf procent, anderen zeggen 25 procent, en weer anderen zeggen meer dan 30 procent). Maar in enquêtes over seksuele fantasieën komen bdsm-praktijken en machtsspelletjes regelmatig in de top vijf terecht.
Kortom, iedereen die houdt van en nieuwsgierig is, kan en moet experimenteren met bondage. Want idealiter kunnen dergelijke experimenten...

 • Breng variatie in het seksleven binnen een partnerschap en vernieuw zo de relatie,
 • blokkades en orgasmeproblemen oplossen,
 • het zelfvertrouwen versterken,
 • meerdere orgasmes veroorzaken,
 • Onthul neigingen en draagt bij aan zelfontdekking.

In het ergste geval denk je dat het stom is en doe je het nooit meer.

Bondage tips voor beginners

Het spectrum aan soorten bondage varieert van polsen die aan het bedframe worden vastgebonden met zachte handboeien tot bondage van het hele lichaam met leren harnassen. Om te beginnen is het zeker zinvol om bewegingsbeperkingen te beperken en zachte bevestigingsmiddelen en materialen te gebruiken die comfortabel aanvoelen. Als het leuk is en je naar meer verlangt, kun je altijd de intensiteit en het drama verhogen.
In ieder geval moeten bij bondage, zoals bij alle BDSM-praktijken, een paar spelregels in acht worden genomen, zodat niemand gewond raakt. Bij seks geldt immers, net als op andere gebieden van het leven, het volgende. Veiligheid staat voorop. Hier zijn de belangrijkste bondageregels als het om veiligheid gaat.

Vertrouwen

Of je het nu met je partner, een vriend of een professional doet, wederzijds vertrouwen is essentieel bij bondage. Anders kan angst omslaan in paniek in plaats van plezier en in het ergste geval kan de seksuele ervaring traumatisch worden in plaats van opwindend. 

Duidelijke rolverdeling

In principe kunnen de rollen bij bondage naar believen worden veranderd, maar voor elke individuele "handeling" moet duidelijk zijn wie welke rol op zich neemt. Gebrek aan duidelijkheid kan gemakkelijk leiden tot misverstanden, ruzies of machtsstrijd. De meeste mensen hebben één rol die hen meer boeit dan de andere. Volgens enquêtes in BDSM-kringen behoren zogenaamde "switchers" vaak tot de minderheid (hoewel er geslachtsverschillen lijken te bestaan ​​die de zaken ingewikkelder maken...).

Wensen, no-go's, grenzen

Voordat u begint, moet u zeker uw grenzen en voorkeuren bespreken. Kokhalzen, ja of nee? Zet je de beugels strakker of wil je ze liever wat losser? In welke houding kun je lang genoeg blijven zonder krampen (in de verkeerde delen van je lichaam)? Als je helemaal geen ervaring hebt, kun je dit uiteraard allemaal testen voordat je aan de slag gaat.

Veilig woord

Spreek een signaalwoord af (bijvoorbeeld "brrod", "water", maar niet noodzakelijkerwijs "een te lang moeilijk woord") dat de andere persoon vertelt onmiddellijk te stoppen en dat je spel op dat moment voorbij of onderbroken is. Omdat bij BDSM-praktijken als bondage eigenlijk nooit een rollenspel betrokken is, bestaat bij normale communicatie zoals 'stop daar alsjeblieft mee' of ' dat doet pijn' het risico dat de sekspartner denkt dat het bij de rol hoort en gewoon doorgaat. Om dit risico te vermijden en niet voortdurend te hoeven vragen of nadenken over wat echt is en wat nep is, hoeft u alleen maar een veilig woord te bedenken.

Noodschaar

In het geval dat voor één keer niet alle strengen breken of de riemen snel moeten worden losgemaakt en de dominante partner dit niet met zijn blote handen kan doen, moet er een schaar bij de hand zijn. Idealiter natuurlijk zodanig dat niemand zichzelf per ongeluk verwondt, b.v. op de ladekast, in de lade van een nachtkastje, op de vensterbank... Als je kettingen of leer gebruikt voor bondage, gebruik je gewoon wat de gereedschapskist verder te bieden heeft.

Taboezone

Tijdens bondage moet de nek volledig vrij blijven of zorgvuldig worden omhuld met speciaal voor dit doel gemaakte halsbanden, anders kunnen de luchtpijp, slokdarm of wervels gewond raken. Bovendien gaat het om bondage, niet om verstikking! Bij het kokhalzen is het belangrijk ervoor te zorgen dat de persoon die wordt gekneveld gemakkelijk door zijn neus kan ademen.

Bondage hulpmiddelen

Je kunt bondagetools meestal verkrijgen in goed gevulde sekswinkels en natuurlijk online. Ook als je gewoon wilt experimenteren en nog niet zeker weet of bondage iets voor jou is, is het raadzaam dergelijke hulpmiddelen te gebruiken en niet te improviseren met HDMI-kabels, waslijnen en pakketsnoeren. Ten eerste zou dat de indruk vertekenen, omdat het experiment zeker niet zo mooi zou zijn als het zou kunnen zijn. Ten tweede is het gevaarlijk!
Hier zijn een paar populaire en bewezen bondagetools:

 • Handboeien (opgevuld met leer, pluche...)
 • Satijnen linten
 • Touwen (leer, zijde, katoen, nylon...)
 • Handboeien of enkelboeien
 • Hogtie (bondageset voor handen en voeten)
 • Dwangbuis
 • riem
 • kraag
 • Harnas
 • Blinddoek

Bij bondagesets voor beginners zijn vaak ook speeltjes zoals floggers of kleine zwepen inbegrepen, die het dominante deel in overleg met de onderdanige kan gebruiken als prachtige aanvulling op rollenspel of voorspel.
Naast de eigenlijke bondagetools zijn ook sexy lak- en leren outfits, hete lingerie of korsetten geschikt voor erotische bondage, zeker in het begin geen must, maar zeker wel behulpzaam voor die extra portie erotiek en desnoods intenser empathie voor de rol!

Bekijk alle BDSM blogs

Dirt_devil
Friesland
GabriellaH
Utrecht
blackdark
Noord-Brabant
Dominantgezocht
Gelderland
Lekkerebitch
Antwerpen
tesqilla
Noord-Holland